Svetelný pátrač na opasku

Poľovnícka práca často vyžaduje pohyb lesom večer a v noci. Zatiaľ čo niekedy by svetlom nevhodne prezradil svoju prítomnosť, inokedy sa bez poriadnej baterky nezaobíde. Ako si v teste viedlo svietidlo Olight Seeker 4 Pro, určené okrem lovcov aj pre dobrodruhov alebo bezpečnostné zložky?

Pri prechode porastom, po započutí podozrivých zvukov alebo počas kontroly krmelcov a vnadísk – vo všetkých týchto situáciách potrebuje nimrod pevné a spoľahlivé svietidlo. Spoločnosť Olight sa na takéto výrobky zameriava a s jej modelmi mám dlhodobo dobré skúsenosti. O to zvedavejší som bol na štvrtú generáciu vreckovej baterky Seeker Pro, ktorú - ako je u Olight zvykom - dostanete v darčekovej krabičke z tuhého kartónu, starostlivo vypolstrovanú a otváranú pomocou magnetu. Vnútri okrem seekera a puzdra s úchytom nájdete manuál, nabíjačku a poďakovanie za výber tohto produktu, čo je spôsob, ktorým sa Olight snaží budovať komunitu fanúšikov.

So zväčšeným ovládačom

Po rozbalení vás seeker zaujme robustnosťou každého detailu – od zúbkovaného okraja hlavy cez rebrovanie pre lepšie chladenie až po skrutkovací uzáver na konci tela, ktorého odstránením sa dostanete k akumulátoru. Hliníkové telo sa vyrába v matne čiernom prevedení vyhovujúcim poľovníkom aj vojakom a podľa testov odolá pádu z výšky 1,5 m. Jeho stredovú partiu obopína silikónový poťah so zdrsnenou štruktúrou a vybraniami pre prsty, vďaka ktorému baterka nevypadne z ruky ani v prípade mokrých rúk . Celková robustnosť sa však prejavila v pomerne značnej hmotnosti – pri dĺžke 133 mm a priemere 35 mm v najširšom mieste váži Seeker 4 Pro cca 205 g.

Baterka využíva štvoricu LED diód, ktorých maximálny svetelný tok v porovnaní s predchádzajúcou generáciou Seeker 3 narástol zo 4 200 lúmenov na 4 600 lúmenov, takže si potme môžete prezrieť aj objekty vzdialené až 260 m (oproti 250 u Seekeru). Majitelia "trojky" si už pri prvom zoznámení so "štvorkou" všimnú aj ďalšie odlišnosti. Prvý predstavuje zväčšený kovový ovládač, ktorý vďaka svojim rozmerom aj výraznejšiemu vrúbkovaniu po obvode umožňuje plynulejšie nastavovanie výkonu a ľahšiu manipuláciu v hrubých rukaviciach.

Po oboch stranách ovládača nájdete štvoricu zelených indikátorov – tie vpravo ukazujú stav nabitia akumulátora typu Olight 21700 s kapacitou 5 000 mAh, tie vľavo aktuálne zvolenú úroveň svetelného toku. Pri navrhovaní indikátorov výrobcu ako prvý v odbore využil technológiu laserového rezania do kovu, s ktorej pomocou do rámu ovládača urobil cez 1 200 mikrootvorov tvoriacich dohromady spomínaných osem svetielok. Vďaka nim je indikácia zreteľná na prvý pohľad a dodáva Seekeru 4 Pro jedinečný dizajnový prvok. Všetky indikátory sa navyše utesňujú materiálom, ktorý prispieva k celkovej vodotesnosti na úrovni IPX8 (nepretržité ponorenie až do hĺbky 1,5 m na 30 minút).

Dobíjacie puzdro

Ako prvý z radu Seeker umožňuje model 4 Pro prednastaviť hodnotu svetelného toku ešte pred zapnutím – jednoducho pomocou spomínaného otočného ovládača. Jedna zelená čiara znamená úroveň Low (50 lúmenov a výdrž batérie 60 h), dve indikujú režim Medium (300 lúmenov, 11 h) a tri úroveň High (1 200 lúmenov, 135 minút). Zabudnúť nesmiem ani na zostávajúce režimy: úsporný Moonlight (5 lúmenov, 15 dní), o ktorom si povieme viac neskôr, a extra výkonný Turbo. Ten rozžiari seeker na maximálnych 4 600 lúmenov (po 2,5 minútach sa svietidlo samé stlmí kvôli úspore energie) a slúži na krátkodobé prepátranie dôležitých priestorov.

Zatiaľ čo "trojka" sa dodáva bez puzdra, ku "štvorke" dostanete futrál z čierneho plastu s možnosťou zavesenia na opasok. Hoci na prvý pohľad môže pôsobiť obyčajne, ide o inovatívny kúsok s priekopníckou konštrukciou. V zadnej časti disponuje závesom, ktorý tvarom pripomína riešenie známe z puzdier švédskych nožov Morakniv. To znamená, že ho na opasok nasuniete zhora bez toho, aby ste museli opasok vyvliekať z nohavíc, a spätný háčik zabráni nectenému uvoľneniu.

Hlavná prednosť puzdra spočíva v tom, že prostredníctvom neho baterku dobíjate. Aby svietidlo spĺňalo nároky lovcov a dobrodruhov na odolnosť voči vode a nečistotám, nenájdete na nej totiž žiadny konektor. Nabíja sa pomocou magnetu na zadnom konci, ktorý sa po vsunutí seekera do puzdra dotkne ďalšieho magnetu a prepojí elektrický obvod. Potom už len pripojíte pribalený kábel k USB-C konektoru v spodnej časti futrálu. Na opačnom konci má klasické USB rozhranie, takže ním svietidlo cez puzdro "natlčiete" powerbankou alebo počítačom. Využiť môžete aj sieťovú nabíjačku, avšak tú Olight nepribaľuje. Keby ste chceli Seeker 4 Pro dobiť bez puzdra, nič nie je stratené – podporuje tiež klasické "olighťácke" nabíjanie magnetickým káblom MCC3.

Odomknúť alebo zamknúť

Akonáhle seeker vsuniete do futrálu, automaticky sa prenastaví na maximálne 600 lúmenov, aby ste si zbytočne nesvietili do očí. Okrem pásky je možné puzdro zavesiť aj na najrôznejšie typy pútok a väzieb batohov. Výrobca k nemu navyše dodáva drobnú vychytávku v podobe plastového držiaka. Futrál do neho zacvaknete rovnakým spôsobom ako na opasok a samotný držiak uchytíte, kam je potreba. Buď pritom použijete obojstrannú lepiacu pásku na jeho zadnej časti, alebo dvojicu skrutiek a hmoždiniek z balenia. V prvom prípade je možné puzdro pripevniť na palubnú dosku auta, v druhom na stenu dielne, skladu či hájovne. A ak ho umiestnite múdro blízko zásuvky, razom sa premení na dokovaciu stanicu. Keby vám vertikálny typ puzdra nevyhovoval, je možné si od Olightu dokúpiť horizontálne prevedenie.

K modernému svietidlu neodmysliteľne patria inteligentné funkcie. Pokiaľ seeker vypnete, automaticky sa uzamkne po uplynutí 10 sekúnd od zhasnutia indikácie – vyhnete sa teda nechcenému zapnutiu a zbytočnému vybíjaniu akumulátora. Pre opätovné odomknutie je potrebné otočiť ovládačom prinajmenšom o 90 °, ľahostajné či po alebo proti smeru hodinových ručičiek. Prebudiť svietidlo zo spánku môžete aj stlačením centrálneho tlačidla a jeho podržaním asi na sekundu, čím sa seeker zapne a rozsvieti v režime Moonlight. Táto "bludička" poslúži pri prezretí mapy, čítaní poznámok alebo hľadaní v batohu bez toho, aby ste osvetlili polovicu lesa.

Existuje ešte tretia možnosť zamknutia/odomknutia, tentoraz v spojení s puzdrom. Výrobca predpokladá, že svietidlo vyberiete z futrálu až v prípade, keď ho potrebujete použiť. Preto sa vytiahnutím z puzdra (a prerušením obvodu prepojeného magnety) odomkne, čo signalizuje samočinným rozsvietením zelených indikátorov. Funguje to aj obrátene: Zasunutím do plastového "domčeka" sa baterka uzamkne.

Od bludičky po turbo

Pri nákupe Seekera 4 Pro máte na výber z dvoch prevedení líšiacich sa teplotou svetla: neutrálne denné biele (Neutral White, 4 000–5 000 K) a studené biele (Cold White, 5 700—7 000 K). Mne sa dostal do rúk naposledy spomínaný variant a pri prvotnom zoznámení som ocenil predovšetkým jednoduché ovládanie. Mnohé svietidlá totiž disponujú priehrštím tlačidiel a režimov, ktoré by ste v praxi mohli aj využili – lenže nahmatnúť potme správny gombík a spomenúť si na jeho funkciu predstavuje najmä v strese náročnú úlohu. Preto seeker zlučuje všetky "služby" do jediného ovládača, ktorý nájdete aj poslepiačky – po obvode tela k nemu smerujú výrazné drážky.

Ako som už spomenul, tento premyslený prvok spája centrálne tlačidlo aj otočný ovládač. Zjednodušene možno povedať, že stredový gombík slúži na vypínanie a zapínanie, zatiaľ čo otočným kolieskom znižujete/zvyšujete svetelný tok. Ten sa však dá regulovať aj ďalšou intuitívnou metódou. Ak baterka svieti, stlačte tlačidlo a držte ho, potom Olight začne dookola prepínať medzi režimami Low, Medium a High. Vám stačí gombík pustiť v okamihu, kedy seeker generuje najvhodnejší výkon pre vašu momentálnu potrebu. Pozor, najintenzívnejší Turbo režim týmto spôsobom neaktivujete. Prichádza k slovu skôr v núdzových situáciách a musí byť dostupný okamžite, takže sa zapína dvoma rýchlymi stlačením. Keby ste tlačidlo podobne svižne stlačili trikrát, prepne sa seeker do režimu stroboskopu – extrémne rýchleho blikania v turbo intenzite určeného na sebaobranu pred ľudským agresorom aj zverou.

Robustný pracant

Svietidlo od Olightu som niekoľko týždňov nosil ako na výlety spojené s prespávaním pod širákom, tak ako pracovný nástroj do terénu. Zistil som, že sedí v ruke pevne a silikónová časť naozaj robí úchop istejším aj v chlade či vlhkosti. Uchytenie puzdra na opasok je dielom sekundy a pre svoju hmotnosť svietidlo pri chôdzi neprekáža. To sa zmení, akonáhle si kľaknete a začnete pracovať na mieste. Zvlášť pokiaľ nosíte na opasku aj puzdro s nožom a musíte mať to s baterkou posunuté dopredu, bude vás nepríjemne tlačiť do stehna. Ak nechcete investovať do horizontálneho variantu, nezostane vám nič iné, než si vybavenie starostlivejšie rozmiestniť. Je nutné podotknúť, že sa seeker z futrálu vďaka otvorenej prednej časti ľahko vyníma a to isté platí o vrátení späť.

Zväčšenie aj zdrsnenie prospelo a s manipuláciou v pracovných ani streleckých rukaviciach nebol problém. S baterkou Olight som zámerne v noci prechádzal rôznymi typmi terénu – od klasického lesa cez husté porasty až po rozbahnené cesty a plné vody po jarných lejakoch. Keď som potreboval kontrolovať väčšiu vzdialenosť pred sebou, ako ideálny sa ukázal režim High, vďaka ktorému som sa okrem hlbokých kaluží mohol vyhnúť aj žabám či slimákom. Pri hľadaní posedu, za poslednú dobu husto obrastenému listnatými stromami, zase prišiel vhod režim Turbo. Ten sa dostal k slovu aj v okamihoch, keď v kroví neďaleko mňa čosi zašušťalo – našťastie vždy išlo len o zajaca alebo vtáka.

Štvrtá generácia seekera sa pri pohybe lesmi a lúkami osvedčila pre svoju odolnosť, jednoduchú reguláciu svetelného toku, výdrž batérie i možnosť byť vďaka opaskovému puzdru stále po ruke. Aj keby ste si nepamätali, ako dlho tlačidlo držať na prepnutie medzi režimami alebo koľkokrát otočiť kolieskom, stačí to intuitívne skúsiť a do sekundy baterka generuje svetelný tok podľa vašej potreby. A presne takú filozofiu mám na vybavenie rád.

Autor blogu: Miroslav Mašek 

LED baterku Olight Seeker 4 Pro nájdete tu: Olight Seeker 4 Pro